Page 2 of 2 FirstFirst 12
Results 11 to 18 of 18

Thread: My 4th Axis (Indexer)

  1. #11
    Join Date
    Nov 2013
    Location
    Tyler, TX
    Posts
    141

    Default

    I was asked if I would share the specs to the 4th axis I made so I decided to.

    here is the link for a .zip file with PDF files of the 4th specs I used
    and a PDF on the part numbers for the belt, sprockets, bearings, seals, and stepper motor.

    http://www.mechlinkv3.net/downloads/4th_Axis_Specs.zip

    If anyone wants to use the design feel free too.

  2. #12
    Join Date
    Feb 2014
    Location
    auburn hills
    Posts
    47

    Default

    Thanks for the plans. I'm going to start working on it. Where did you purchase the end stock?



    Thanks,

    Rich

  3. #13
    Join Date
    Nov 2013
    Location
    Tyler, TX
    Posts
    141

    Default

    the chuck and end center are for a mini lathe found them on Ebay

  4. #14
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    Jasper, TX
    Posts
    510

    Default

    Thanks for sharing the plans and part numbers with us. Hope to start soon.

  5. #15
    Join Date
    Feb 2014
    Location
    auburn hills
    Posts
    47

    Default

    A couple of questions:

    1. What type of grease did you use?
    2. Can you provide the pin numbers where you plugged the motor into?
    3. Do you have to do anything special with the motor or does it automatically work with the Shopbot buddy control board?

    Thanks again,

    Rich

  6. #16
    Join Date
    Nov 2013
    Location
    Tyler, TX
    Posts
    141

    Default

    1. I used standard bearing grease that we have at the shop for the bearings.

    2. This is the wire I used to extend the wire from the motor to the shopbot control board
    got it on Amazon.com
    "18AWG CL2 Rated 4-Conductor Loud Speaker Cable"

    2.2 Here is the connector to put on the end of the cable to connect to the control box.
    got it on Amazon.com
    "WAGO 231-104/037-000 TERMINAL"

    3. The motor I listed is the one I used if you use another motor then I am unsure, however the motor I used has 6 wires and the control box uses 4
    so it has to be wired up a certain way.
    I'll post the wiring diagram for it when I get the time.

    4. Here is the link to the original post I had made on how to set this up, you can most of the info there.
    http://www.talkshopbot.com/forum/sho...need-some-help

    Quote Originally Posted by rtfosmoe View Post
    A couple of questions:

    1. What type of grease did you use?
    2. Can you provide the pin numbers where you plugged the motor into?
    3. Do you have to do anything special with the motor or does it automatically work with the Shopbot buddy control board?

    Thanks again,

    Rich

  7. #17
    Join Date
    Nov 2013
    Location
    Tyler, TX
    Posts
    141

    Default

    Sorry for taking so long been real busy at work.

    Here is a PDF on how to wire the motor to the Wago plug
    for the 4th Axis.
    Keep in mind this will only work with the motor I used it may not work with other motors check specs to be sure.

    Vexta PK299-02AA stepper motor
    A : black
    A- : green
    B : red
    B- : blue
    You'll need to tape off the yellow and white leads you don't use them.

    SB_4th_Axis_Wiring.pdf

    here is the unit values I used for the axis, again this is for the motor I used and the gears I listed .

    A Unit Value: -23.80928571428572
    B Unit Value: -23.80928571428572

    If it turns in the wrong direction just remove the " - " from the start.

    Under Speed values I use.

    B move speed: 180
    B jog speed : 300

    these can be change to what you want I just thought I would share what works for me.
    Last edited by elcar903; 02-11-2016 at 02:59 PM. Reason: forgot something lol

  8. #18
    Join Date
    Feb 2014
    Location
    auburn hills
    Posts
    47

    Default

    Thanks for the information. I should have my copy of your indexer up and running in 1 month.

Similar Threads

  1. 4th axis (Indexer) MISC project
    By elcar903 in forum Folder 2016
    Replies: 5
    Last Post: 12-26-2016, 07:41 PM
  2. ebay indexer/4th axis
    By donek in forum Variations & Modifications of ShopBots
    Replies: 2
    Last Post: 02-23-2013, 04:44 PM
  3. Indexer X-axis PP for Aspire
    By Marion in forum Indexer
    Replies: 7
    Last Post: 09-01-2011, 01:23 PM
  4. Indexer "X" Axis Setup
    By larry_r in forum Indexer
    Replies: 9
    Last Post: 02-09-2010, 11:27 PM
  5. Indexer / 4th Axis CAM Software
    By moehink@ieee.org in forum Archives2006
    Replies: 26
    Last Post: 04-07-2006, 03:38 PM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •