Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 10 of 12

Thread: Gecko drive

  1. #1
    Join Date
    Oct 2005
    Location
    Timberline, St .George
    Posts
    206

    Default Gecko drive

    Can a faulty gecko drive cause a stepper motor to run erratic?
    One of my x motors is noisy and lock up sometime in the middle of running a file
    Thanks

  2. #2
    Join Date
    Dec 2007
    Posts
    2,386

    Default

    do you know which one it is? you could change it with one of the oyher ones or just change the Z and Y with both X drives.

  3. #3
    Join Date
    Oct 2005
    Location
    Timberline, St .George
    Posts
    206

    Default

    Quote Originally Posted by jerry_stanek View Post
    do you know which one it is? you could change it with one of the oyher ones or just change the Z and Y with both X drives.
    Yes jerry will try that today. Thanks

  4. #4
    Join Date
    Dec 2007
    Posts
    2,386

    Default

    It also could be a bad cable

  5. #5
    Join Date
    Oct 2005
    Location
    Timberline, St .George
    Posts
    206

    Default

    hi jerry still having no luck trying to solve this problem
    yes i know the x stepper that is giving the problem
    i took the motor of and connect on the opposite side. the motor ran smooth
    the light is on all the geckos
    just change the Z and Y with both X drives.
    how do i do this?
    gecko drive G203v
    i also replaced the break out board .PMDX-122 thanks again for your help Paul




  6. #6
    Join Date
    Oct 2005
    Location
    Timberline, St .George
    Posts
    206

    Default

    resistor is hooked up

  7. #7
    Join Date
    Dec 2007
    Posts
    2,386

    Default

    I physiclally move the drives around. I know that is a problem but if you are careful you can pry the drives off their green connectors without removing the board. I have 8 drivers and 4 have the green connectors and 4 have blue. If you do find that the drive is bad Gecko will fix it I sent all 8 of my drives to Gecko and they tested and fixed all of them, I had to call and get a RMD number bet they were very nice I just had to pay shipping both ways so about $14. The one guy I talked to said that they are almost indistructable
    Last edited by jerry_stanek; 02-04-2024 at 10:51 AM.

  8. #8
    Join Date
    Oct 2005
    Location
    Timberline, St .George
    Posts
    206

    Default gecko drive

    also took the good sounding x drive motor put it on the bad side and it gets the noise

  9. #9
    Join Date
    May 2006
    Location
    , SW PA
    Posts
    220

    Default

    It could be that one of the wires has become disconnected in the fitting

  10. #10
    Join Date
    Dec 2008
    Location
    , Richmond Tx
    Posts
    1,090

    Default

    @Jerry, He is not on a shopbot controller, so who knows how they are mounted. I'm guessing a home made control box based on the pmdx board he mentioned.
    Kenneth

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •